Новият директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще стане ясен днес. В 14.00 ч. Управителният съвет на структурата ще заседава и ще обяви своя избор. Припомняме, че миналата седмица досегашният шеф на фонда Мирослав Николов подаде оставка заедно със своят заместник Виолета Александрова. Ден преди това (на 9 юли) останалите членове на Управителния съвет на институцията също се отказаха от своите постове.

За евентуален нов директор беше посочен зам.-министърът Явор Гечев. Той обаче отказа да оглави институцията, като заяви, че решението е било взето без негово знание и без да е искано съгласието му.

Припомняме, че до промените в ДФЗ се стигна след поисканите оставки на Мирослав Николов и на Виолета Александрова от страна на агноминистъра Димитър Греков. Като причина за това той посочи многобройните подадени оплаквания от бенефициенти на структурата.

Греков подаде и сигнал до прокуратурата за неправомерно одобрени от структурата проекти. От своя страна от фонда също сезираха държавното обвинение.