Жълт код е обявен за днес в 10 области на Западна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска. В тези области на места ще има валежи до 15-20 л/кв.м, само на изолирани места са възможни локални количества до 30-35 л/кв.м. Количествата валеж са сумарни за цялото денонощие. За София-град и София-област на отделни места ще има валежи до 15-20л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Над Западна и Централна България преобладава облачно време. На много места ще има валежи, в отделни райони придружени от гръмотевици. Над Източна България е ясно, преобладава слънчево време, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Вятърът ще се ориентира от изток, в източните райони от североизток и ще се усили до умерен. Максималните температури са между 25° и 30°.

Във вторник на много места ще има валежи, временно ще са интензивни, в следобедните часове придружени и от гръмотевични бури. Вятърът ще е североизточен, слаб до умерен. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°.