Разбилият се в Казан в неделя вечерта Боинг 737 е поддържан в известен период от време от български експерти на "България Еър". Авионът е бил взет на лизинг от българската компания "България Еър" от април до декември 2008 г., съобщава ИТАР-ТАСС. Тогава той е бил изправен и не се е нуждаел от какъвто и да е ремонт, съобщава руската агенция, като цитира източник от българската гражданска авиация.
Самолетът е бил на "сух лизинг" в "България Еър", т.е. бил е взет под аренда без екипаж и затове летял само с български пилоти. Той е изпълнявал ролята на резерва по време на летния туристически сезон и е използван както за редовни, така и за чартърни полети, съобщава специалистът.

В неделя вечерта, както съобщи БЛИЦ, пътнически самолет „Боинг - 737” на авиокомпания „Татарстан”, изпълняващ полет от Москва за Казан, се разби при кацане на международното летище в Казан. Загинаха шестима членове на екипажа и 44 пътници.

През декември 2008 г. самолетът е бил даден на лизинг на Казан. Авиокопманията "Татарстан" е поискала от "България Еър" техническа помощ за обслужване на машината. Тъй като в България има склад за резервни части на този тип самолети, специалисти от "България Еър" са се занимавали с поддръжката му от 2008 до 2010 година, посочва събеседникът на агенцията. Той уточнява, че след тази година в българската авиокомпания е настъпила реорганизация и складът е предаден на авиокомпания "Луфтханза".

Източникът съобщава, че Боинг 737 ежегодно е минавал през планово техническо обслужване, едно от които е проведено в България. Тогава са изпълнени всички профилактични мероприятия, предписани от производителите, добавя източникът на агенцията.