Шест политически партии от крайната десница ще обединят силите си за изборите за Европейски парламент през май 2014 г. с надеждата да се превърнат в трета сила в ЕП и да променят настоящия ход на ЕС, съобщи австрийската Партия на свободата.

Представители на Националния фронт (Франция), сред които депутатката Марион Марешал льо Пен, на Северната лига (Италия), на Шведските демократи, Фламански интерес (Белгия) и Словашката национална партия се събраха във Виена по инициатива на Партията на свободата, за да обсъдят съюз за връщането на Европа по десния път, заяви лидерът на австрийската крайнодясна партия Хайнц-Кристиан Щрахе на пресконференция.

Холандската крайнодясна Партия на свободата на Герт Вилдерс не участва на срещата, но в идните дни е планирана среща на нейни лидери с ръководството на австрийската Партия на свободата. "Много патриотични партии в Европа признаха проблемите в европейската общност и са готови да работят заедно", заяви Щрахе.

Съюзът призовава за "запазване на националния суверенитет срещу централизма на Брюксел" и за "запазване на културната идентичност на европейските народи спрямо масовата имиграция и ислямизацията на Европа", заяви лидерът на Партията на свободата, изтъквайки християнските корени на континента.

Обсъдените на 15 ноември теми ще бъдат дискутирани от различните партии преди среща на всички ръководители за официализирането на споразумението. Партията на свободата не съобщава датата и мястото на срещата, но съобщи, че е приела покана на Северната лига за 15 декември.

Кворум от 25 депутати от седем държави членки на ЕС е необходим за сформирането на парламентарна група в ЕП. Очерталият се съюз отговаря на тези два критерия, съобщи австрийският евродепутат от Партията на свободата Андреас Мьолзер. "Ние не сме срещу Европа, а сме за Европа, но не централизирана супердържава, която се отдалечава от гражданите си", подчерта Щрахе. Той призова за корекция на настоящото развитие на съюза с 28 държави членки с връщане на националните валути.