Ситуацията на руско–украинската граница, където се водят бойни действия между проруските опълченци и украинските войски може да стане изключително критична, смята наблюдателят на utro.ru Юрий Левикин. „Нашето търпение не е безгранично”, е заявил източник от Кремъл и за вестник "Комерсант", след като вчера украински снарядеи убиха и раниха хора на руска територия.
Той коментира смъртта на руски гражданин в неделя, настъпила след падането на снаряд, изстрелян от украинска територия в жилищен дом в руския град Донецк. Сега главният въпрос е как Русия ще реагира на случилото се, смята политическият експерт.

Според него, тъй като официално Киев не признава, че негови войници са изстреляли фугаса, важно е руските действия да бъдат насочени към откриване на точното място и позиция, откъдето е долетял смъртоносният снаряд. Тогава този район може да бъде обект на артилерийски или ракетен удар.

Според руския депутат Леонид Калашников обаче, подобно действие е технически неизпълнимо. За да се осъществи то, са необходими специално оборудване, което да проследи огневите точки на украинска територия, както и ракетни установки, а такива в руската армия на границата с Украйна няма.

В Москва отчитат и факта, че заинтересовани от удар на руските войски срещу Украйна е в полза на проруските сили, които отдавна искат намесата на Кремъл директно в конфликта с правителството в Киев. И това е една от причините напоследък Владимир Путин да не демонстрира желание за започване на военна кампания в съседната държава.

Но ако обстрелът срещу руските градове продължи и ако има още жертви, то на президента едва ли ще му остане друг избор, освен заповед за нахлуване в Украйна, коментира Левикин. Според него, до този момент може да се стигне още със следващата крачка на страните в конфликта в Източна Украйна.

Засега единствената официална позиция на руската страна е, че се разглежда възможността за нанасянето на „ответни удари” срещу украинската армия в случай, че продължи обстрела на руската територия.

Москва разглежда възможността за нанасянето на „ответни удари” срещу украинската армия в случай, че продължи обстрела на руската територия, пише тази сутрин вестник „Коммерсант”, позовавайки се на вътрешен източник от Кремъл.

Руските власти, както отбелязва източникът, „знаят с точност” откъде е огънят. „Нашето търпение не е безгранично”, заяви той, като подчерта, че не става въпрос за мащабна операция, а за единични удари по позиции, откъдето се обстрелва руската територия.