Пуснахме движението по линия едно, специалистите на НКЖИ успяха да отпушат пътя и той в момента работи.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред ТВ7 по повод на инцидента с дерайлиралия влак край Калояновец. Министърът отбеляза, през последните няколко месеца са направени доста сериозни ремонта по пътническите вагони и по мотрисите. Той подчерта, че инцидентът е станал на най-новия жп участък, където всичко е чисто ново и в отлично техническо състояние. Папазов обяви, че е разпоредил проверка на състоянието на локомотивния състав по трасетата, особено по тези, които са с по-високи скорости. "Ще направим проверка на всички процеси, които дават разрешение за движение по пътя – и на локомотивни машинисти, и на жп състав, и на локомотивите", каза министърът.

В сутрешния блок на БТВ министър Папазов отбеляза, че според него причините за инцидента край Калояновец са комплексни, като една от тях е скоростта, но подчерта, че следствените органи са тези, които трябва да се произнесат. "Нека да изчакаме, защото наистина е много важно да се знае истината", добави Папазов. Той изтъкна, че това е най-доброто трасе на НКЖИ, което отговаря на всички европейски параметри и е открито само преди два месеца. "Също така най-добрият подвижен състав на БДЖ, с който в момента разполагаме, се е движил по трасето", подчерта Папазов. Той отбеляза, че локомотивът разполага с автоматична система за следене на скоростта, което може да помогне на следствените органи при изясняване на случая.

На въпрос за уволнението на шефа на ВИП-а на летището министърът отбеляза, че е свързано с отказа му да се правят реформи. "Твърде малко реформи се направиха на летището, въпреки голямото желание на ръководството", отбеляза Папазов.