В Светия синод не е пристигало заявление от един от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - от Провадския епископ Игнатий, че иска да се оттегли от избора Това коментираха от Синодалната палата по повод на информация на БНР, че епископ Игнатий е изпратил заявление до Светия Синод, в което твърди, че се оттегля от избора, защото бил опорочен.
Епархийските избиратели във Варна определиха вчера Агатонийския епископ Борис и Провадския епископ Игнатий за кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Епископ Борис получи 17 гласа от общо 30 гласували епархийски избиратели, а епископ Игнатий събра 16 гласа, съобщи вчера временният наместник на епархията митрополит Амвросий.

Същевременно миряни обявиха вчера във Варна, че искат да бъде отменен избора на двамата кандидати за Варненски митрополит. Направихме инициативен комитет, с който се обръщаме към Светия синод да отмени избора, защото не желаем нито Борис, нито Игнатий за наш митрополит", заяви вчера от името на миряните от комитета Иван Панайотов. Освен това миряните настояват да се назначи не само нов избор, но и да се изберат нови епархийски избиратели.

Уставът на БПЦ не предвижда да се дава отвод на епископ на този етап от избора на митрополит, коментираха от Синодалната палата. От там уточниха, че отвод може да се даде преди съставянето на листата с епископите, в който да се посочат мотивите на съответния епископ, с които той заявява, че не иска да бъде включен в тази листа.