Германският канцлер Ангела Меркел отново поиска пълна светлина върху подозренията, че Германия е била шпионирана от САЩ. Тя направи това в реч пред парламента.

"Трансатлантическите връзки са поставени на изпитание. Упреците са много сериозни. Те трябва да бъдат напълно изяснени", заяви Меркел преди речта си за Източното партньорство на ЕС.

"По-важното е в бъдеще да се възстанови климатът на доверие", каза още тя, а думите й бяха посрещнати с аплодисменти от депутатите в Бундестага. По-късно днес те трябва да обсъдят твърденията за шпионаж от страна на САЩ.

Меркел, чийто мобилен телефон бил подслушван от американците, заяви, че "трансатлантическите връзки и преговорите по споразумение за свободна търговия в момента без никакво съмнение са поставени на изпитание от подозренията, че САЩ са събрали милиони данни".

Призовавайки за прозрачност, канцлерката заяви, че трансатлантическите връзки все пак остават от висша важност за Германия и Европа. "Шпионажът между приятели не е приемлив", каза Меркел в Брюксел в края на октомври след разкритията за възможно наблюдение на мобилния й телефон от американците. "Нуждаем се от доверие между партньорите и то трябва да бъде възстановено", изтъкна канцлерката.