Мнозина от нас са чували за вълшебните свойства на прополиса. Някои отдавна са се убедили в тях, а други все още не са не решили да го пробват. Ще се опитаме да убедим и скептиците в полезните свойства на прополиса. Надяваме се да откриете полезна информация и съвети.

Прополисът е абсолютно натурален продукт. Изработва се от пчелите и се използва като съединителен компонент при изграждането на пчелните пити. Заради антибактериалните си свойства той е естествена бариера за външните болестотворни организми. Прополисът е съставен от смоли, восък, цветен прашец, минерали, витамини, флавоноиди, чиито пигменти се откриват в цветовете, плодовете и кората на дърветата.

Природен антисептик

Антисептичните свойства на прополиса са били известни още на древните египтяни, които са го използвали при мумификацията. Благодарение та някои от активните си съставка, като етеричните масла и флавоноидите, той има антибактериално действие. По-точно много добре повлиява при борбата с микроорганизмите, отговорни за инфекции на дихателните пътища.

Благодарение на своите дезинфекциращи свойства прополисът помага при заболявания на венците и действа срещу стрептококите - бактериите, които разрушават зъбите.

В последно време много се говори за това, че с помощта на прополис може да се укрепи имунната система. Истина е, че прополисът се бори с някои щамове на вирусите (например вирусът на херпеса), но предположението, че той укрепва имунната система все още научно не е доказано.

Може да чуете твърдения, че прополисът може да стане причина за повишаване на теглото. Това е поредния мит. Прополисът, както медът и пчелното млечице, действително е много много хранителен, но съдържа една 15 калории на 100 г, което е много малко. Ето защо прополисът не може да повлияе негативно нито една диета.

Трябва да се знае, че прополисът по-добре се усвоява на гладно. При смесване с други продукти той може да загуби някои от полезните си свойства.

Прополис може да се дава и на малки деца. Но това не трябва да е водно-спиртен разтвор. За лечение с простудите на децата е най-добре да се дава сух екстракт на прополис: до 300 мл дневно в продължение на 10 дни. За възрастните се препоръчват по 25-30 капки водно-спиртен разтвор два пъти дневно.

Прополисът има и противо показания. Не трябва да бъде приеман по време на бременност: някои вещества, които се съдържат в него могат да предизвикат съкращаване на мускулите на матката, което може да е опасно за плода.