Едва излязъл по кината в САЩ и Канада, филмът "Зората на планетата на маймуните" (Dawn of the Planet of the Apes) зае челното място в боксофиса в САЩ и Канада.

На второ място са роботите от "Трансформърс", според предварителните данни, публикувани неделя от "Ексибитър рилейшънс".

Сагата "Планетата на маймуните", вдъхновена от научно-фантастичния роман на Пиер Буле, се завръща на екран с нова история, в която хората и шимпанзетата се състезават за оцеляването на вида им. За първия си уикенд по екраните, филмът прибра около 73 милиона долара приходи.

"Трансформърс: Ера на изтребление" е на второ място в доларовата класация с 16,5 милиона и 209 милиона общо за три седмици. Четвъртият филм от хитовата поредица разказва историята на една силна група от учени, които се стремят да достигнат до границите на технологиите с "Трансформърс".

Следва "Тами" (Tammy) с Мелиса Макарти, която е безработна във филма и трябва да тръгне на пътешествие с алкохолизираната си баба, изиграна от Сюзън Сарандън. филмът е с 12,9 милиона и 57,4 за две седмици.

Четвърта е комедията "Внедрени в час 2" (22 Jump Street), продължението на Внедрени в час (21 Jump Street) с 6,7 милиона долара и близо 172 милиона за пет седмици.

Анимационният "Дракони 2" събра 5,9 милиона и 152 милиона за пет седмици по екраните.

На шесто място е "Ехо", семейният филм с 5,5 милиона (24,6 за две седмици). "Ехо" е филм на Дейв Грийн (Dave Green), режисьорски дебют, пълен с тийнейджъри, засекретени в смартфоните съобщения и пристигането на извънземен на Земята.

Следва динамичният и обладан от ужаси "Избави ни от злото" (Deliver us from Evil), където Ерик Бана е полицай от Ню Йорк, чиято вяра в Бога е поставена на изпитание. Разследването на обладан от Дявола войник оказва пагубно влияние върху разследващите. Хорър трилърът заплита и мистериозни свещеници, секти и окултни практики. "Избави ни от злото" е режисиран от Скот Дериксън ("Греховен" и "Дяволът в Емили Роуз"). Освен Ерик Бана в "Избави ни от злото" участват още Джоел Макхейл, Оливия Мун, Шон Харис и Едгар Рамирес - 4,7 милиона и 25 милиона за две седмици.

Той е следван от Джоли и Дисни- "Господарка на злото" и неразказаната история на най-емблематичната злодейка от филма "Спящата красавица" с 4,2 милиона и общо 222 милиона за почти два месеца из кината.

На девето място е двойка англичани в Ню Йорк (New York Melody) с 2,9 милиона (5,3 за три седмици).

И накрая в топ тен са "Момчетата от Джърси" или музикалната биографична драма на Клинт Истууд с историята на възхода и предизвикателствата, пред които се изправят членовете на сформираната през 60-те години на XX век музикална група "Четирите сезона" ("The Four Seasons") с 2,5 милиона (41,7 за месец).