Билетите за БДЖ ще поскъпнат с приблизително 5% от следващата гогина. Тогава ще бъде въведена нова тарифа и ново разписание, обясни транспортният министър Данаил Папазов в Пазарджик.

Той разясни, че най-много ще поскъпнат билетите за експресните влакове, но ще има и влакове, за които няма да има никакво увеличение.

По думите му засега не се предвиждат съкращения в системата на БДЖ, защото първите мерки, които са предприети за тяхното стабилизиране са показали много добри резултати.

Ръководството на БДЖ преговаря в момента със синдикатите за сключване на новия колективен трудов договор, с който ще стане ясно с колко е възможно да бъдат увеличени заплатите в системата на БДЖ, посочи още Папазов. Увеличението ще стане факт от Нова година и ще бъде минимално. "Увеличението е различно за различните звена, но средно е с около 5-6%", каза той.

В Пазарджик Папазов даде начало на проекта за реконструкцията на железопътната гара. Инвестицията е над 3.5 милиона лева, а строителните дейности трябва да приключат за 8 месеца, съобщиха от транспортното ведомство. По думите на Данаил Папазов, това означава, че следващото лято Пазарджик ще разполага с модерна гара, която отговаря на всички европейски изисквания.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Обектът е част от проекта, по който ще бъдат модернизирани и железопътните гари в София и Бургас.

Папазов припомни, че до 2020 г. целта е да се модернизира цялото железопътно трасе от софия до Бургас и турската граница, така че влаковете да могат да се движат по него със 160 км в час.