Полицаи бяха разположени пред сградите на големи парижки медии малко след стрелбата тази сутрин в редакцията на вестник "Либерасион", при която един човек беше тежко ранен, съобщи полицейски източник.

"Сигурността беше засилена пред сградите на медиите", уточни източникът. Въоръжен мъж с пушка-помпа рани тежко стажант фотограф в редакцията на вестника, след което избяга.

Нападението напомни за подобен инцидент в петък в сградата на информационния канал BFMTV, при който нямаше жертви. Мъжът нахлул в редакцията на "Либерасион" в Трети район на Париж към 10,15 ч местно време и стрелял два пъти, като ранил фотограф в гръдния кош и корема, съобщиха изданието и полицейски източник. Жертвата е откарана в болница с опасност за живота.

Районът около редакцията на "Либерасион" беше отцепен, а достъпът до сградата е блокиран. Криминалното отделение на съдебната полиция в Париж е сезирано за нападението. Вътрешният министър Манюел Валс пристигна на място, очаква се и пристигането на министъра на културата и комуникацията Орели Филипети.

"Пристигнах и видях един мъж на земята с кръв навсякъде, който се държеше за корема", разказа сътрудничката на вестника Анастасия Векрен. Раненият мъж е асистент фотограф в Next, притурка на "Либерасион", заяви представителят на вестника Фабрис Русло в съобщение до служителите на изданието.

"Засега не разполагаме с друга информация, но входът е блокиран в идните два часа…Всички сме в шок и, разбира се, ще ви държим в течение за положението и за състоянието на ранения фотограф", допълни той. "Станахме ужасени свидетели на една драма. Когато някой влиза с пушка в редакцията на вестник в демократична държава, това е много тежко, независимо от психическото състояние на този човек. Ако вестниците и медиите трябва да се превърнат в бункери, значи нещо не е наред в нашето общество", заяви главният редактор на "Либерасион" Никола Деморан.