Министерството на вътрешните работи даде обяснения как е изчислило броя на присъстващите на двата партийни митинга - на БСП и ДПС в София и на ГЕРБ в Пловдив - след изразени съмнения, че тези данни са верни и пресцентърът на министерството разпространява невярна информация.

По-рано днес ГЕРБ излезе с остра декларация срещу МВР, като обвини министерството, че то последователно и упорито функционира и като партиен пресцентър. Причина за недоволството на партията са данните за големината на антиправителствените протести, които ГЕРБ определя като неверни в прессъобщение.

"Цитираните данни за числеността на проведените на 16 ноември мероприятия на политически сили са приблизителни. Те са изчислявани на база параметрите на мястото, където се е състояла проявата и на "гъстотата" на събралите се граждани", отговориха от пресцентъра на МВР.

"За мероприятието на две политически сили в центъра на София" от МВР дават следната методология:

"Пространството от сцената, издигната на Орлов мост, до мантинелата, която разделя платната в двете посоки, е с ширина 28 метра. Разстоянието от сцената до мантинелата е 250 метра, което прави обща площ от 7 000 квадратни метра. Разстоянието от началото на мантинелата до края на Полиграфическия комбинат е 450 метра. Ширината на платната в двете посоки е общо 21 метра, което прави 9 450 кв.метра.

В платната на вход за центъра е имало събрали се граждани до бившия ресторант "Феята". Дължината на този участък (от Полиграфическия комбинат нагоре) е 400 метра, а ширината - 10 метра, което прави общо 4 000 кв.м. Общата квадратура е 20 450 квадратни метра, като в последния район гъстотата е била по-малка. Предвид посочените по-горе обстоятелства и на база досегашния опит в преценката на броя на присъстващи граждани в района на масови мероприятия, е определен и приблизителният общ брой участници в мероприятието - около 50 000 граждани".

Пресцентърът продължава с обяснение "за мероприятието на политическа сила в центъра на Пловдив":

"Периметърът на площад "Централен", изключвайки мястото на сцената и шадраван "Спиралата", оформя правоъгълник с размери 110х60 метра с обща квадратура 6 600 кв.м. Продължението на площад "Централен" в северна посока, заключено между "Цар Симеоновата градина" и западната стена на Централна поща, до бившата Руска книжарница, оформя периметър от 960 кв.м.

Общата квадратура на обособения сектор за присъстващи на протеста граждани е 7 560 кв.м., като в последния район тяхното присъствие е било по-слабо. Предвид посочените по-горе обстоятелства и на база досегашния опит в преценката на броя на присъстващи граждани в района на масови мероприятия, е определен и приблизителният общ брой участници в мероприятието - около 15 000 граждани."