Няколко респираторни вируса циркулират в момента в страната и разболяват масово деца и възрастни, съобщава за "Преса" д-р Атанас Мангъров, началник-отделение в Инфекциозна болница в София. Най-много са заразените с т.нар. парагрип, който обаче няма нищо общо с истинския грип.
"Протича сравнително тежко, болните се чувстват изключително зле през първите два-три дни, мъчи ги главоболие, краката не ги държат, оплакват се от възпалено гърло, кашлят, имат ужасна хрема. Нерядко вдигат и висока температура, придружена с повръщане и диария", обяснява д-р Мангъров.

За разлика от грипа този вирус минава за седмица, без да е нужно болнично лечение, а и не е толкова заразен. Въпреки това лекарите препоръчват при парагрип де се пази леглото вкъщи поне три дни, а родителите да не пускат децата на училище и забавачка. Така ще се избегнат усложнения като отити, пневмонии и менингити.

През изминалата седмица болните са се увеличили двойно, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента с кашлица, хрема и температура са всеки 81 на 10 000 българи слещу 45 на 10 000 души в началото на месеца. Това прави хиляди заболели в цялата страна, алармират епидемиолозите. Най-висока е заболеваемостта сред най-малките - бебетата и децата до 4-годишна възраст. Следват хлапетата между 5 и 14 години.

Все още има време рисковите групи - деца, възрастни хора и хронично болни да се ваксинират, съветва д-р Мангъров. Според него това е единственият начин да се предпазим от грипа, който се очаква да се развихри около Коледа. Заразата се очаква да пристигне със самолет от Ирландия или Великобритания, където по това време вече ще има епидемия.