Високочестотната магнитна стимулация на главния мозък помага на закоравели пушачи да хвърлят цигарите.

Това е резултатът от изследване, проведено от израелския невролог Авраам Занген от Университет Бен-Гурион, уточни британския в. "Гардиън". Пушачи на възраст от 21 до 70 години, участвали в изследването, са пушили по 20 цигари на ден. Преди това те се опитвали да спрат вредния навик по различни начини. Слез 3-седмично стимулиране с високочестотни магнитни импулси почти половината от участниците в научния опит са хвърлили цигарите. Над една трета пък не са посягали към тях в продължение на половин година, което е било потвърдено от специалните анализи на кръвта и урината.

Според учените магнитната стимулация имитира действието на никотина върху центровете на поощрение в главния мозък. Изследването води до предположението, че такава процедура може да стане ефективна алтернатива за онези, които искат да се откажа от вредния и често пагубен навик. Този метод облаче не може напълно да замени психотерапията, смятат учените.

В началото на идната година е планирано мащабно изследване на новия метод, в което ще участват 15 медицински центъра от цял свят.