Пещерата Вороня (или Крубера) в Абхазия, Грузия се намира в планинския масив Арабика от планинската верига Гагра в Голям Кавказ. Тя е най-дълбоката пещера в света с дълбочина 2191 метра и е известна като Дъното на света.

Във въпросната планина има няколко стотици пещери, които са започнали да се образуват преди повече от 5 милиона години. Пет от тези пещери са по-дълбоки от 1000 м, но Крубера е единствената известна пещера на Земята, по-дълбоко от 2000 метра.

Освен това тя е и много дълга – 16 058 м, като в по-голямата си част се състои от дълбоки вертикални кладенци, които са свързани помежду си с пасажи. Пещерата започва високо в планината, на височина от 2256 м, с тесен вход. На някои места тунелът в пещерата е много тесен, а на други е голям колкото тунел на метро.

На дълбочина от 200 м, пещерата се разделя на два основни клона, а на дълбочина от 1300 м тя се разделя допълнително на още множество клонове.

Когато спелеолозите започват да проучват пещерата, една от трудностите, пред които са изправени са наводнените тунели, наречени "шахти." За тази цел пещерняците е трябвало да обличат водолазна екипировка и да се гмуркат до 52 м дълбочина, пише сайтът Amusingplanet.com.

През февруари 2012 г. в пещерата Вороня екип от иберо-руски учени открива най-дълбоко живеещото същество. Членестоногото „Plutomurus ortobalaganensis“ живее в пълен мрак на около 2 км. под земята и се храни с гъбички и разлагаща се материя.