На 19 и 20 юни няма изнасяни 205 милиона лева в чували от Корпоративна търговска банка (КТБ), както се твърди в сигнала на БНБ до прокуратурата.

Почти 99% вече е сигурно обаче, че има подправени счетоводни документи и съмнителни счетоводни операции, чрез които в последните 3 години тези милиони са напуснали банката.

До тази констатация е достигнало обвинението, след като е проверило изпратения в сряда сигнал от националната банка. Според източници, участвали в проверката, БНБ е подала подвеждащ и непроверен факт за ичезналите чували с евра и левове, за да отклони вниманието от бездействието на надзора на БНБ, който на практика не е осъществявал контрол в КТБ от 2011 г. насам.

Банков надзор ще трябва да даде обяснения как е проверила състоянието на КТБ, за да купи преди два месеца банка "Креди Агрикол". Първи обвиняем за престъпление по служба преди седмица стана точно подуправителят на БНБ и ръководител на банков надзор Цветан Гунев.

Днес падна обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка. В последните 24 часа Софийската градска прокуратура е изменила обвинението, като го е преквалифицирала.

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са уличени в присвояване на пари в периода 2011 г. – 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова са обвинени, че са заличавали следите им. Ще отговарят пред съда за помагачество. Това обясни адвокат Христо Ботев, който защитава Кючукова. Според прокуратурата четиримата обвиняеми са присвоили 205 млн. лева поетапно в продължение на около 3 г.

Основен свидетел на обвинението е бившата дясна рука на Цветан Василев - Бисер Лазов. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ.