Американецът Джереми Хийтън се е провъзгласил за „крал на Северен Судан“ и претендира за земите между Судан и Египет, съобщи в. „Вашингтон пост“.
Мъжът решил да се възкачи на трона, за да изпълни заветното желание на малката си дъщеричка Емили да стане принцеса.

Хийтън, баща на три деца, работи в миннодобивната промишленост. Той решил да изпълни на всяка цена желанието на малкото си момиченце и започнал да търси в интернет подходящо за себе си кралско място. Такова се оказало късче от пустиня в Африка с площ от около 200 квадратни километра. Няколко месеца по-късно мъжът от Вирджиния се отправил за там и на 16 юни – за 7-годишнината на Емили, издигнал на каменист склон син флаг с 4 звезди и корона.

„Исках да покажа на децата си, че бих отишъл на края на света, за да изпълня техните мечти“, разказва таткото.

Местните наричат тези земи Бир-Тавилем. Това е уникална terra nullius – ничия територия, за която не претендира нито една държава. Професорът по политология и международни изследвания от университета в Ричмънд Шейла Карапико е уточнила, че за да получи Хийтън политическа власт над въпросните земи, „Северен Судан“ трябва да бъде признат от съседните държави и от ООН.

Самопровъзгласилият се крал възнамерява да се обърне за помощ към Африканския съюз. След това Хийтън предвижда да установи приятелски връзки с лидерите на Судан и Египет. Да превърне кралството си в агроцентър, както искат децата му и особено малката принцеса Емили.