Вече е факт Постановлението на Министерски съвет, с което близо половината пенсионери ще получат коледни добавки. Това съобщи в Цар Калоян министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов.
Право на коледна добавка ще имат възрастните с пенсия до 251 лв. - линията за бедност, те са малко повече от 1 000 000 души, по 50 лв. ще получат с декемврийските си пенсии, чието раздаване започва на 7 декември.
53 500 000 лв. е общата сума от републиканския бюджет, в не влизат и 12 000 000 лв., предоставени от председателя на Народното събрание.
Пенсионерите от четири години не са получавали коледни добавки, затова те са така чакани от тях. За съжаление няма да има добавки за всички възрастни, тъй като в условия на криза това са възможностите на бюджета на база икономии и изпълнение на приходната част, обясни д-р Адемов.
Той бе в Цар Калоян за откриване на два Центъра за настаняване от семеен тип с общ капацитет 20 души и Център за социална рехабилитация и интеграция с още 20 души. На обитателите им д-р Адемов подари 42-инчова плазма. Те са настанени в реновирано закрито преди години училище в лудогорското градче.
Кметът Ахмед Ахмедов обясни, че това е първият европейски проект на местната управа, той е финансиран по ОП "Развитие на селските райони" с 1 457 000 лв. В трите центъра са открити общо 20 работни места.