Гръцкият остров Закинтос се разбуни от слух, че прочутият му плаж Навагио бийч може да бъде продаден на шейх, съобщи в. “Български новини”.

Със своите чисти води и емблематичния кораб, който лежи на пясъка след крушение, плажът привлича хиляди чуждестранни и гръцки туристи през годините. Наскоро се появи клюка, че местно семейство, за което се предполага, че е собственик на околността край плажа Навагио, обмисля да го продаде.

Въпреки това собствеността на самия плаж принадлежи на гръцката църква. Компанията, за която се твърди, че планира да купи района около плажа Навагио, е международна за недвижими имоти, свързана с емира на Катар. Продавачът пък е последният потомък на стара благородническа фамилия на гръцкия остров, която е собственик на местността още от XVII век.

Гръцкият епископ Хризостом Додона заяви, че църквата не възнамерява да се откаже от правата си в региона. Той допълни, че въпросът вече е бил разгледан от юридическите съветници на метрополията Закинтос. Площта, която е привлякла инвеститори, принадлежи към манастира “Св. Георгиос Кримнон” и включва известния плаж Навагио.