Има вероятност хиляди българи, които работят на граждански договор да доплащат данъци два пъти, алармират данъчни.
Причината се крие в промяна в Закона за доходите, според която работодателите не трябва да удържат данък за последните три месеца на годината. Работникът ще ползва отстъпка, ако плати до 10 февруари 2014-та. Масово обаче служителите не знаят, че от следващата година ще доплащат и едва ли ще подадат декларации до този срок. Данъчни експерти коментират, че има и по-голям проблем. Много работодатели също не знаят за промените. Така - има вероятност данъкът да бъде взет два пъти - и от работадателя, и от държавата.
Въпреки опитите на данъчните да информират работодателите вече много от тях за удържали парите за ноември. Ако счетоводителите вече са ви удържали парите и са покрити собствените им задължения, а не вашите - вече е въпрос на добра воля дали ще извадят от джоба си, за да ви ги върнат.
Не е ясно ако целта е да се даде възможност на хората на граждански договор да ползват отстъпка защо това да не важи за всички месеци. А и при положение, че хората не са наясно че ще имат да доплащат данък дали ще отидат до данъчното в срок така че да си спестят онези 8 лева например.
За работещите на граждански договори - проверете - прибрал ли е данък за октомври работодателя ви или не. Ако получавате ревни месечни суми - то за октомври в сметката ви трябва да са постъпили малко повече пари. Ако не е така - вече имате проблем - обърнете се към счетоводството на фирмата - поне за следващите 2 месеца да не ви прибират данък, който така или иначе ще трябва да платите и вие догодина, съобщава Нова телевизия.