Шофьорите няма да могат да минават технически прегледи, ако имат неизплатени глоби към КАТ. Новата мярка за събиране на задълженията обмисля министърът на транспорта Данаил Папазов. Допълнителното правило може да заработи още от началото на следващата година, уточни транспортният шеф. Според него има техническа възможност, но въпросът стои по-скоро пред финансовото ведомство. "Не може да не си плащаш данъка, не може да не си плащаш глобите и да отиваш на преглед. Нямам как да стане тая работа. Трябва веднъж завинаги да се научим да плащаме в тая държава за нарушения, които сме извършили", аргументира се Папазов. Все още не е ясно дали обаче, ако в едно семейство единият съпруг е глобен, семейната кола ще може да мине технически преглед, ако бъде закарана от другия.

Транспортният министър заяви още, че се очаква до февруари следващата година да започне работата на електронно правителство. В момента вървят тестове с картите за идентичност, като до момента са направени над 5000 опита. На първо време ще бъдат пуснати около 200 услуги, сред които 34 данъчни регистри.

1824 семейства пък са останали без телевизия след цифровизацията на ефира, съобщи още транспортният шеф. Той коментира пред "Дарик радио" и ситуацията в БДЖ и Български пощи. По негови думи в железницата не се очакват повече съкращения. Билетите за влаковете пък ще поскъпнат със средно 5-6%. Министърът не уточни обаче от кога се очаква увеличението на цените. Ремонтът на Централна гара в София ще започне още през март следващата година, коментира още Папазов.

В пощенските клонове вече ще можем да купуваме ученически пособия, като химикалки, тетрадки и учебници. Министърът посочи, че ще се разшири и практиката да се продават и книги. "Над 30 хиляди копия са продадени през изминалата година в клоновете, което въобще не е малко", коментира той. Очаква се да влезе в ход и идеята за банкови офиси в пощите, допълни Папазов. И заяви, че към момента няма интерес от европейски оператори да участват в мениджмънта и преструктурирането на дружеството.