На 17 ноември за поредна година отдаваме почит на жертвите при пътно-транспортни произшествия. На този ден почитаме паметта на хилядите загинали без време по пътищата на нашата страна.

Нараняванията и убийствата по пътищата нанасят огромни загуби на отделния човек, на семействата и на обществото като цяло. Всеки участник в пътно произшествие може да загуби за части от секундата живот, здраве, средства, време и бъдеще.

На този ден изказваме благодарност на медицинските специалисти и към всички, които ежедневно се борят за спасяването на живота на хората, пострадали при пътно-транспортни произшествия.

Най-добрата почит, която можем да отдадем на жертвите е да направим всичко възможно тези смъртни случаи да бъдат избягвани и да не се повтарят отново.

Нека всички институции и участници в движението заедно с повече воля и упоритост, обединим усилията за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички.

Всеки месец по пътищата на страната пострадват при пътни злополуки над 700 души, от които 55 загиват. През периода 1990-2012г. при пътно-транспортни произшествия в България са загинали 23 807 души, а 185 301 са получили наранявания в различна степен. Близо 30% от тежко ранените остават инвалиди за цял живот. От общия брой на убитите 24% са деца, юноши и млади хора до 24 годишна възраст. 60% от пострадалите са в трудоспособна възраст. От началото на 2013г. до 10 ноември в страната от ПТП са загинали 510 и са ранени 7 538 души

В рамките на Европейския съюз загубите от ПТП възлизат на над 130 млрд. евро.