Френският вестник "Монд" публикува днес откъси от записани телефонни разговори на бившия президент Никола Саркози, срещу когото в началото на месеца бяха повдигнати обвинения в търговия с влияние, предаде Франс прес.

Саркози казва, че ще се намеси, за да помогне на магистрат да получи престижен пост в Монако, след което внезапно се отмята от даденото обещание.

Бившият френски президент и неговият адвокат Тиери Ерзог обсъждат неколкократно амбициите на Жилбер Азибер, който по това време е член на Касационния съд, да бъде прехвърлен на работа в княжеството.

Ще му помогна, казал Саркози на Ерзог на 5 февруари по телефон, купен под фалшиво име. "Обади му се, за да му кажеш, че ще се заема с това, тъй като отивам в Монако и ще видя княза", заявил още бившият френски президент на своя адвокат.

В друг телефонен разговор между двамата, от 24 февруари, Саркози уверява, че ще се намеси съвсем скоро в полза на Азибер, като ще лобира пред ресорния
държавен министър "утре или вдругиден".

На 26 февруари обаче бившият френски президент се обадил на своя адвокат по "официалния" си телефон, за който, според следователите, той е знаел, че се подслушва, за да му каже, че се е отказал да помогне на висшия магистрат.

Реших, че това би било малко глупаво, така че предпочетох да не говоря, казал Саркози на Ерзог.

След 20 минути двамата провели аналогичен разговор, този път по тайния телефон на бившия френски президент.

Според следователите обаче Саркози е научил ден по-рано, на 25 февруари, че и този телефон е подслушван, и затова е "адаптирал" своите "думи, а накрая - и действия". Френската прокуратура повдигна обвинения и на Ерзог, и на Азибер.