Израел разширява офанзивата си в Газа и за първи път от началото на операцията използва и сухопътни части. Израелската армия призова арабското население да опразни северните райони на ивицата Газа.

В израелската операция срещу ислямистката групировка Хамас в ивицата Газа израелската армия вече използва и сухопътни части. Подкрепяни от въздуха от бойни самолети, елитни части на военноморските сили са нахлули в северната част на ивицата Газа, потвърди израелски военен говорител в неделя. Целта е да бъде прекратен ракетният обстрел към територията на Израел, уточнява агенция ДПА. Според израелски информации през последните няколко дни Хамас е изстрелял 800 ракети срещу Израел. Ракетният обстрел обаче не е причинил жертви сред местното население, тъй като голяма част от ракетите са били успешно прихванати и унищожени от израелската противоракетна система Iron Dome (Железен купол).

Агенция Ройтерс съобщи за четирима ранени израелски войници при престрелка с бойци от Хамас. От началото на израелската офанзива за първи път в нея се включват и израелски сухопътни части, припомнят агенциите. Те цитират и източници от Хамас, според които бойците на групировката са устояли на израелската атака. В същото време Израел обяви, че пехотинците са изпълнили мисията си.

Офанзива по суша и въздух

Същевременно продължават и въздушните нападения в размирния район. В нощта срещу неделя ислямистите от Хамас са продължили да изстрелват ракети срещу израелската територия. На международното летище в Тел Авив и в някои предградия често се чувал вой на сирени, предупреждаващ за въздушни атаки. Досега израелското правителство отвръщаше на ракетния обстрел с удари от въздуха по цели в ивицата Газа - през последните няколко дни израелски самолети са извършили 1 320 атаки в района. Според палестински източници са загинали най-малко 149 души, повечето от които цивилни. В същото време Израел обяви, че подготвя сухопътна операция и мобилизира 20 хиляди резервисти.

Израел ще продължи офанзивата си, увериха армейски представители. В град Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа са били разпространени листовки с призив към местното население да напусне района. Според израелските военни именно от тази част на ивицата Газа се изстрелват повечето ракети към Израел. В неделя сутринта израелската авиация продължи да поразява нови цели в Газа. Палестинската страна съобщи за двама убити - жена и тригодишно дете. В събота при обстрел на жилището на шефа на полицията в Газа загинаха 18 души, предадоха палестински източници.
До размяна на удари се е стигнало също и по границата с Ливан. Според израелски представители оттам срещу северните райони на Израел са били изстреляни няколко ракети. Нападенията обаче не са причинили жертви, тъй като са били парирани от израелската ПВО. Отговорността за тези нападения също беше поета от Хамас.

Без изгледи за спиране на насилието

Въпреки силния международен натиск засега няма никакви признаци, че Израел ще прекрати офанзивата в търсене на мирно решение на конфликта. В събота Съветът за сигурност на ООН призова двете страни да прекратят употребата на сила и да обявят примирие. В неделя във Виена въшните министри на САЩ, Великобритания, Франция и Германия ще обсъждат ескалацията на насилието в Близкия Изток. А в понеделник с темата ще се занимае и Арабската лига на свое извънредно заседание.