"Възможно е да се прави чист бизнес в България. Но е сложно.", пише в новия си брой британското списание "Икономист". Честните български фирми са тясно специализирани, не се разрастват и стоят далеч от правителството, се казва в статията под заглавие "Бизнес в България: Да успяваш напук на държавата".

В текста се разказва за Милен Георгиев от "Екстрапак", който подробно описва как е тръгнал през 1991г. от улични трикове с карти, как се е справял с рекета на "охранителите" и как е плащал подкупи, за да му прокарат телефонни линии или за да мине стока през митниците.

"Днес бизнесът му процъфтява с 50 млн. лв. годишни продажби и печалба около 4%. Той твърди, че последния рушвет е платил през 2004г.", пише изданието.

"Икономист" припомня, че според класациите на "Трансперънси интернешънъл" предприемачите са възприемали България като най-корумпираната в ЕС, а българите казват, че е невъзможно без корупция да спечелиш поръчка от властта. Красен Станчев от Института за пазарна икономика в София обяснява, че за да отблъсне чуждестранните компании, правителството раздробява големите поръчки на куп дребни, с които никой по-голям не иска да се занимава.

"Българите излязоха на улицата тази година на всекидневни протести пред праламента (искрата на протеста бе номинирането на добре обвързан, но иначе неквалифициран, 33-годишен за ръководител на службата за национална сигурност). Но хората се оплакват от години от корупцията.", пише още "Икономист".

Авторите на статията посочват, че е имало известно облекчаване на средата за бизнес, но пък България е страната, в която предприемачите отделят най-много време в ЕС да попълват данъчни формуляри. Що се отнася до времето и парите, нужни за започване на бизнес, България е някъде по средата в съюза, но е близо до дъното по показател време за получаване на разрешително.

Ивайло Пенчев, който напуска "Естрапак", за да основе фирмата си "Уолтопия" (най-големият в света производител на изкуствени стени за скално катгерене на закрито), смята, че само посредствените мениджъри си губят времето да се разправят с правителството и да се оплакват от него, добрите ръководители работят директно с чужди пазари.

"Формулата за успешен бизнес в България изглежда е да се специализираш в нещо, да произвеждаш за износ и да си стоиш малък, за да не накърниш нечии влиятелни интереси. Всичко, изискващо държавна подкрепа (квалифициран персонал, инфраструктура), отнема цяла вечност да се случи. Българските предприемачи казват, че нещата не са толкова зле, колкото се е случвало да бъдат. Но членството в ЕС и годините на повишаващ се стандарт на живот повишиха и очакванията на хората. Ако бизнесът отговори на тези очаквания, това ще стане напук на правителството, а не толкова с негова помощ."