На мястото на инцидента на гара Калояновец пристигна танков влекач на Българската армия, който имаше за цел да изтегли смачкания до неузнаваемост локомотив от релсите, но не успя.

Вчера на гара Калояновец дерайлира бързия влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени, като пет от тях все още са в старозагорската болница. В композицията са пътували около 160 пътника.

Около час беше необходимо да пристигне тежката верижна машина на мястото на целта си. За нещастие обаче въжето, с което беше завързан локомотивът и бе направен опит да бъде изтеглен, се скъса като конец.

Според специалисти от армията, този танков влекач има мощност да тегли до 80 тона, колкото тежи и локомотивът на дерайлиралата композиция. Операция на военните се оказва неуспешна, към този момент. Не е ясно дали ще бъде правен втори опит в рамките на деня да бъде изтеглен влака.

Тази сутрин шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев съобщи, че със 110 км/ч е летял влакът София-Варна при влизането в района на гара Калояновец. По непотвърдени все още данни изглежда, че при катастрофата композицията е била управлявана от ранения помощник-машинист, а не от загиналия машинист - 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив.

Рано сутринта три от вагоните на композицията бяха махнати от релсите. Оказа се, че има разрушени релси и част от оборудването. Щетите от инцидента са около 2 млн. лева. Предстои ремонт на чисто новия железопътен път, който беше пуснат в експлоатация преди едва два месеца.