Пържолите за Коледната трапеза ще са внос предимно от Германия. Това каза шефката на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова. Причината е, че българското производство на свинско няма да стигне, за да покрие потреблението.
Българските свиневъди произвеждат едва 40 на сто от потреблението в страната, пише "Телеграф". Според данни на земеделското министерство през 2012 г. у нас са произведени 72 000 тона свинско, а са внесени допълнително около 118 000 тона, за да се покрият нуждите в страната.
Купуваме свинско предимно от Германия, Испания, Белгия, Унгария и Франция.
Тенденцията за свиване на пазара за свинско се дължи на изискването за хуманно отношение към животните, което е в сила от тази година, както и на по-високите цени на фуражите и електроенергията.
В момента свинските вратни пържоли струват средно между 8 и 9 лева за кило на дребно, а тези от бут са с около 0,50 до лев по-евтини. Предпоставки за покачване на цените преди Коледа няма, заявяват производители.
От Асоциацията посъветваха хората да търсят българските пържоли. Можело да ги разпознаят по това, че са пресни, а вносните са били замразявани.