Депутатът от БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че приема номинациите за председател на партията.
На 5 юли сегашният председател на партията Сергей Станишев обяви, че ще се оттегли от поста, а заместникът му ще бъде избран на 27 юли на конгрес на БСП.

Ще участвам в това състезание до край, без самоотводи и договорки в последния момент, заяви тя и добави, че вярва на 90% за честността на битката за председателския пост. По думите ѝ тези 10%, от които идвали съмненията ѝ, били от разговори с нейни съпартийници от последните дни. По време на тях ѝ е бил задаван въпросът дали не би се отказала и отстъпила от борбата за поста.

Нинова заяви, че ако бъде избрана за председател на БСП, ще се бори за идейна чистота и категорична лява същност на партията.
Депутатът добави, че ще наложи и

организационни промени в БСП,

с които би възложила повече права на местните структури. По думите ѝ вместо кариеристи и ласкатели, в БСП ще се търсят професионалисти. Депутатът добави, че в екипа ѝ ще има място и за хора, които мислят различно от нея.
Въпросът за коалициите на БСП Нинова заяви, че би решила единствено след вътрешно допитване в партията. Тя добави, че в БСП има настроения, че

„Коалиция за България“ в този си вид не работи.
Депутатът посочи, че ще бъде инициатор на разговори с всички политически и граждански субекти по четири основни въпроса – за демографския въпрос на

България, за здравеопазването, образованието и земеделието.

Нинова е открила електронен адрес, на който ще качи своите идеи за промяна на партия и на България. Тя призовава всеки, който има мнение за лявата политика и бъдещето на държавата, да ѝ пише на адрес [email protected].

Ще чета и ще взема най-доброто, заяви депутатът.

Нинова посочи, че уважава всички свои колеги, които са заявили желание за участие в състезанието за председател на БСП. „Човек се познава най-добре колко струва в две ситуации – в работа и в криза. С всички тях съм работила и то в кризисни моменти. Те струват много“ добави депутатът.