235 лекарства изчезват от пазара заради прекалено ниски цени. Това съобщи д-р Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, след кръгла маса за лекарствената политика, която се проведе в Народното събрание вчера.
Взето бе решение 235 лекарства да бъдат задраскани от списъка на Националната здравноосигурителна каса тази година.

Сред тях са и някои поддържащи медикаменти за онкоболни. Причината е, че те са на много ниски цени и производителите нямат сметка да ги търгуват през здравноосигурителната система. Около 190 медикамента са отпаднали от плащания по линия на касата, пак по настояване на фирмите, през 2012 г. Очаква се около 200 други позиции също да излязат от реимбурсния списък догодина, допълни д-р Бенишева. Причината е, че договорените от НЗОК цени са толкова ниски, че падат под себестойността им.
Според прогнозите ѝ някои от медикаментите ще продължат да се търгуват в аптеките, но те ще са за сметка на самите пациенти. Лекарствата, особено генеричните, които са без патент, са най-евтините в Европейския съюз, подчертаха фармацевтични производители вчера. Около 43% са поевтинели за година.
Българският лекарствен пазар обаче е много малък - около 750 млн. евро за 2013 г., показва анализ на пазара на лекарствени продукти в България. Паралелният износ на евтини медикаменти за трети страни ще бъде ограничен с промени в Закона за лекарствените продукти, които се подготвят в момента, каза още д-р Татяна Бенишева. Някои от тях, които са особено важни за хората, ще бъдат сложени в своеобразен забранителен списък, за да бъде задоволен първо пазарът у нас, допълни тя и обясни, че така са решили същия проблем в Германия и Чехия.