Преди два дни цяла България стана свидетел на опит за щурм на българския парламент, на опит за метеж. Организирани и докарани от Благоевград, Пловдив и Кюстендил групи на ГЕРБ се опитаха преди няколко дни да превземат и окупират Народното събрание.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от името на парламентарната група на Коалиция за България. Причината за постоянно възпроизвеждащото се напрежение е стремежът за политически реванш, за реставрация на режима на Борисов. Това е истинската причина на изостряне на напрежението, каза още Станишев. Коалиция за България никога не е отричала правото на протест на всеки един български гражданин, никога не е отричала различните гледни точки. Правителството на Пламен Орешарски неведнъж е демонстрирало своята готовност за диалог, чуваемост и търсене на разбирателство с всички, включително и тези, които не харесват правителството. Няма да приемем шантаж, няма да приемем ултиматум, няма да приемем малцинство, което провъзгласява себе си за морален носител да налага своята воля по недемократичен начин на всички останали българи, заяви Станишев. Много права тези месеци бяха нарушавани, коментира той.

Реалността трябва да започне да бъде преодолявана, една демокрация е жизнена ако е достатъчно силна, тя трябва да се научи да се противопоставя на омразата, шантажа и диктата, заяви Станишев. Според Коалиция за България правителството трябва да покаже своята политическа воля и своя управленски капацитет. Важно е и обществото да намери сили да се противопостави на опита за псевдоморален диктат, подчерта Станишев и призова всички български граждани, които желаят автентична парламентарна демокрация, да дойдат утре на митинга на БСП в София, каза още Станишев.

Утрешният митинг се организира от двете партии, които стоят зад кабинета, от БСП и от ДПС. Очакваме силна подкрепа от членовете и симпатизантите на ДПС, но ние отправихме призив към тях да участват в утрешния митинг.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента.

Целта на митинга е да се чуе гласа и на подкрепящите кабинета "Орешарски", гласът на тези, които изразяват уважение към вота на суверена, който беше даден на 12 май, казваме и че правото на протест, предполага и правото на подкрепа за една или друга политика или за едно или друго управление, подчерта Местан. Няма да измерваме с митинги подкрепата за политическите сили, това се измерва на парламентарните избори, на тях се решава кой е опозиция и кои политически сили покриват минимума от 4 %, за да станат парламентарно представени. Животът на един кабинет не е въпрос на това колко души на протести изразяват негативно отношение и какъв брой подкрепящи кабинета изразяват своето отношение на един или друг митинг, добави той.

Знаем, че утре предстои голямото дерби между Левски и ЦСКА и смятаме, че митингът може да приключи достатъчно рано, към 13:30-14:00 часа, а мачът е по-късно, ние уведомихме МВР за маршрута, по който очакваме да дойдат нашите привърженици и се надяваме, че тази изява ще протече мирно. Не може да се очакват провокации от хилядите, които ще дойдат на митинга, защото те са мотивирани от надслова "Не на омразата", каза Местан. Той отказа да прогнозира колко членове и симпатизанти на ДПС ще дойдат утре в София.