Агенти и членове на ръководството на американската Сикрет сървис са имали непристойно поведение в 17 страни в последните години, съобщава вестник "Вашингтон Пост".

Изданието цитира разкази на агенти пред комисия на Сената, която наблюдава дейността на Сикрет сървис. Те противоречат на уверенията на ръководството на службата, че тя не толерира сексуално неуместно поведение, заявил вчера сенаторът от Републиканската партия Роналд Джонсън пред подкомисия по вътрешната сигурност, цитиран от "Вашингтон Пост".

Джонсън отказал да разкрие подробности за твърденията си. Но изданието съобщава, че двама души, помолени да коментират твърденията на сенатора, заявили, че агенти и ръководители са наемали проститутки и са посещавали публични домове по време на официални пътувания.

Освен това те завързвали извънбрачни връзки по време на път и си позволявали забежки за една нощ или дълготрайни връзки с чужденки, за които не съществувала надлежна информация, съобщава "Вашингтон пост". Според изданието агент на Сикрет сървис казал, че висшето ръководство знаело, че агентите наемат проститутки при пътувания в страната и в чужбина.

Тази седмица вестникът информира, че двама членове на охраната на президента Барак Обама били отстранени от поста си заради изпращането на имейли с неприкрито сексуално съдържание до тяхна подчинена служителка.

Единият от отстранените агенти, Игнасио Самора, ръководел вътрешно разследване на скандала от миналата година, когато десетина пияни агенти на Сикрет сървис бяха хванати с проститутки преди посещението на президента за международна среща на върха в град Картахена. Сикрет сървис научила за имейлите на Самора до подчинената му служителка, след като той опитал да си вземе патрон, който забравил в стаята на жена в луксозния хотел Хей-Адамс близо до Белия дом.