Германският министър на отбраната призова САЩ да предприемат мерки за ограничаване на дейността на разузнавателните служби в Германия. "За да не продължи да намалява доверието в германско-американските отношения, Вашингтон трябва да сложи политическа бариера за такива злоупотреби", каза Урсула фон дер Лайен в интервю за Tagesspiegel.

Фон дер Лайен оценява високо приноса на Едуард Сноудън в разследването на дейността на американското разузнаване. "Случаят Сноудън ни отвори очите", признава министърът. Според нея, е "необяснимо", че разузнаването на САЩ се отнася към Германия така, както и към "подозрителните" страни. Въпреки това, не се планира ограничаване на сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността, тъй като "и двете страни зависят една от друга", казва Фон дер Лайен.

Канцлерът Ангела Меркел от своя страна даде да се разбере, че се съмнява в готовността на Вашингтон да спре да шпионира Германия. "Смятам, че да се убедят американските власти да променят радикално стилът на работа на разузнавателните си служби няма да е лесно", каза тя в интервю за ZDF.

Според канцлера, шпионският скандал е доказателство за това, че САЩ и Германия имат "различни представи за работата на разузнавателните им служби". "Вече не живеем в епохата на Студената война, когато никой не се доверява на никого. Днес ние сме изложени на много различни заплахи. Искаме да продължим партньорството, но имаме различни виждания, включително и това, че не бива да се шпионираме един друг".

Миналата седмица в Германия бе задържан сътрудник на външното разузнаване на страната (BND), заподозрян в сътрудничество с американското разузнаване. Задържаният призна, че е предавал на Националната агенция за сигурност на САЩ информация за работата на специалната комисия на Бундестага за разследване на най-големите американски разузнавателни агенции в Германия. Втори заподозрян, служител на Министерството на отбраната, засега е на свобода. Германското правителство също обяви експулсирането на резидента на разузнавателните служби в посолството в Берлин.