ЦРУ тайно събирала информация за международни парични трансфери в и извън САЩ, включително за операции, извършвани от фирми като Уестърн Юниън, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс".

Централното разузнавателно управление работи въз основа на същия закон, който Агенцията за национална сигурност на САЩ използва, за да събира база данни за телефонни разговори на американците, съобщава изданието, позовавайки се на настоящи и бивши американски официални представители.

Програмата за финансовите транзакции е прикрита от приетия след 11 септември закон Patriot Act и е наблюдавана от специализирания съд FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court), отбелязва "Ню Йорк Таймс". Съществуването й показва, че американците все пак не знаят всичко за мащаба на федералните програми за събиране на данни.

Данните не включват само вътрешни преводи или банкови транзакции, съобщават официални представители. Но "Ню Йорк Таймс" цитира друг официален представител, който макар да не признава за съществуването на програмата, намеква, че съдът е наложил правила, които защитават самоличността на всички американци от данните, които ЦРУ вижда.

Освен това е необходимо установяването на връзка с терористична организация преди извършването на търсене и то трябва да бъде изтрито от архивите след изтичането на определен брой години. Подобни правила, наложени от съда, важат и за програмата с телефонните разговори на Агенцията за национална сигурност.

Федералните власти вече събират данни за големи транзакции въз основа на Закона за банковата тайна. "Ню Йорк Таймс" цитира официални представители, според които още програми за масово събиране на данни ще излязат на бял свят. "Разузнавателните служби събират големи количества данни по различни начини по нареждане на множество власти", казва официален представител на разузнаването, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

Говорителка на Уестърн Юниън не отговори пряко на въпрос дали компанията е получавала чести нареждания за предоставяне на данни. То заяви, че тя спазва правните изисквания за предоставяне на информация.