Комисията за незаконно придобито имущество погва олимпийския шампион Гълъбин Боевски, пише "Монитор".
По закон, когато нашенец получи присъда за престъпление, от което се изкарват солидни суми, той задължително попада в полезрението на комисията. Това се случва и ако делото е гледано в чужбина, обясниха още запознати.

Преди няколко месеца така беше отнето на осъдения за трафик на хора Христо Стоянов. Бандитът се раздели с имане за 919 000 лв. след присъда в Белгия.Сега се очаква документите за делото на Боевски в Бразилия да се получат в българското правосъдно ведомство. По процедура, когато има окончателен съдебен акт на чужд съд, Външно министерство е длъжно да уведоми колегите си от правното ведомство. Те от своя страна предават казуса за разследване от комисията. Възможно е обаче делото да се изпрати и директно в прокуратурата, тъй като България няма спогодба за правна помощ с Бразилия.Когато книжата от Латинска Америка пристигнат, щангистът и фамилията му ще бъдат разследвани по старите правила, според които ревизията обхваща период от 25 години. Ако се установи, че има разминаване над 60 000 лева между декларираните приходи на Боевски и близките му и направените от тях харчове, ще се стигне и до конфискация на имущество.

Ще се проверяват както всички имоти, коли и банкови сметки на семейството така и парите, които те са дали за почивки и пътувания зад граница.Олимпийският шампион беше закопчан на 24 октомври 2011 г. със 7,2 кг кокаин в куфари на летището в южния бразилски град Сао Паулу. В Бразилия две съдебни инстанции дадоха 9 г. и 4 месеца затвор на Боевски, но на 23 октомври т.г. Той се завърна в България свободен и се оказа, че е експулсиран от там.