Нов минимум за последните пет години достигна Firefox през юни. Делът на браузъра е паднал до 15,6%, по данни на Net Applications. Тревожно за Mozilla и нейните потребители е, че се наблюдава отчетлива тенденция на отслабване на Firefox и продължаващ ръст на Chrome при десктоп браузърите.
През октомври 2009 г. Firefox имаше дял от 23,75%, от юли 2012 г. започна спад, а след май 2013 г. браузърът на Mozilla не е минавал 20-те процента, сочи статистиката на Net Applications.
Internet Explorer (IE) във всичките му версии удържа първо място с дял от 58,4% през юни. Делът на Chrome бележи ръст от 17,7% до 19,3% за периода май-юни, а Safari на Apple заема 5,3%, без да показва прогрес.
Репутацията на Firefox страда в последно време, заради неясната ситуация с шефското място в Mozilla, както и от решението на разработчика да добави в браузъра реклама, макар и ограничена. За компанията е жизнено важно да удължи договора си с Google, тъй като над 90% от приходите й идват именно от интернет гиганта.