Бензиностанция в бургаския ж.к. „Славейков” „изгърмя” с 9000 лева акт, но после го обори в съда, защото служителите на заведението там слушали музикалното парче на американския поп и ритъм енд блус изпълнител Джъстин Тимбърлейк. „What Goes Around” звучало, докато инспектор в дирекция „Авторско право и сродните му права" при Министерство на културата влязъл на проверка. Той чул и още един музикален хит - I Follow Rivers на Lykke Li.
Проверяващият изискал документи от управителя на бензиностанцията за сключени договори с авторите на произведенията, съобщава "Флагман". Такива обаче нямало. Проверката се случила на 16 октомври м.г. Музиката била излъчвана чрез усилвателна уредба с колони в салона за посетители на заведението, с тунер - програма "N Joy".

Инспекторът чинно записал в протокола двете музикални парчета, които звучели. Бензиностанцията нямала договор и с организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор", която представлявала NOWELS RICHARD W JR - композитор и автор на текста, член на американското дружество ASCAP, както и YTTLING BJORN DANIEL ARNE- композитор и автор на текста, член на шведското дружество STIM. Заради тези две песни трябвала да има и договори и с HILLS FLOYD NATHANIEL - композитор и автор на текст на Timlerlake. Актът на бензиностанцията бил връчен в началото на тази година.

Самото нарушение инспекторът констатирал не с познания на песните, а с техническо средство, на което е инсталирана софтуерна програма за разпознаване на музикалните произведения. В наказателното постановление обаче не било вписано точно как са разпознати парчета на Timlerlake и Lykke Li. Не бил посочен вида на софтуера.

От „Ромпетрол” обжалваха акта в Бургаския районен съд и спечелиха делото. По време на заседанията бе засегнат и въпроса - има ли заповед за такъв вид проверки да се използва конкретния софтуер. Съдът намери, че извършването на нарушението не доказано по безспорен и категоричен начин, поради котето наказателното постановление следва да се отмени като издадено в нарушение на материалния и процесуалния закон.