Военното крило на Хамас предупреди авиокомпаниите, че смята да подложи на ракетен обстрел от Газа международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Военните от палестинското ислямистко движение посъветваха авиокомпаниите да не летят там, съобщава агенция Ройтерс.
"В светлината на израелските нападения срещу жители на Ивицата Газа военното крило на движението Хамас реши да отговори на израелската агресия и ние ви предупреждаваме да не извършвате полети до летище "Бен Гурион", което ще бъде една от нашите мишени днес, защото на него е разположена военновъздушна база", се казва в изявление на Хамас.

Вчера движението на гражданските самолети на международното летище "Бен Гурион" е било преустановено по време на въздушната тревога заради ракетната атака срещу Тел Авив. Пресслужбата на израелската армия съобщи, че от Ивицата Газа са били изстреляни три ракети по централната част на Тел Авив, които са били свалени над градската зона.

Представители на Хамас в Ивицата Газа съобщиха, че са изстреляли четири ракети M75 и че целта им е била международното летище на Тел Авив. Израелската военна авиация извърши 210 атаки срещу цели, свързани с Хамас, в Ивицата Газа. Сред мишените има 81 обекта, използвани за изстрелване на ракети срещу Израел, тунели, контролни и командни постове на палестинското ислямистко движение. За денонощие от Ивицата Газа към Израел пък са изстреляни 194 ракети , като 43 са били унищожени в полет от израелската противоракетна система "Железен купол". Трима души бяха ранени, когато ракета, изстреляна от Ивицата Газа, улучи бензиностанция в град Ашдод, в Южен Израел, съобщи израелската армия в комюнике.

Говорителят на израелската армия каза, че преди ударите в отговор на обстрела от Хамас местните жители са получили нареждане да се евакуират. Военният говорител каза, че подготовката на сухопътна операция продължава. Според него до момента са мобилизирани 33 000 резервисти, които ще заменят войници от Северния и Централния военен район, за да могат те да бъдат разположени в района на Ивицата Газа. "Имаме общо три пехотни бригади близо до Газа, а още една или две ще бъдат разположени в близките дни", уточни говорителят.