Да не отработваме дните между празниците, с които се удължава почивката, а да излизаме в отпуска през тях, предложи депутатът от БСП Петър Кънев по време на дебатите по бюджета за догодина.

Той смята, че е по-добре вместо да се отработват дните в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската. Депутатът допълни, че работните съботи "не стават за нищо, а тогава шосетата са задръстени от обяд".

Заради това той поиска въвеждането на френския модел, при който не се отработват съответните дни, а служителите излизат в отпуск, за да си починат пълноценно. Когато има такива случаи, годишните платени отпуски намаляват.

Кънев направи сметка за средния брой почивни дни у нас, като се позова на данни на "Икономист". Той посочи, че в България почивните дни заради официални празници са 13. В Япония пък били шестнадесет.

Годишният отпуск у нас е средно 22 дни, а болничните също 22 дни. Във Франция почивните дни са 48, а в Германия - 42 дни.

В Турция например, посочи Кънев, болничните са 2 дни. Лидери сме в Европа по почивни дни - 55, без съботите и неделите. Като се добавят и уикендите от 365 дни се работи 160 дни.

Според Кънев правителството трябва да консултира сливането на почивни и работни дни по празниците, като по думите му това не е само ангажимент на правителство, а го решават работодатели и синдикати.