Сметната палата да провери имуществените декларации на Бойко Борисов. Това реши Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание.

Комисията реши да възложи Сметната палата да провери истинността на декларациите за имущество на Бойко Борисов.

Вчера  Николай Бареков внесе в НС на среща с Волен Сидеров, председател на комисията за борба с корупцията и установяване на конфликт на интереси, две сигнала срещу депутата от ГЕРБ Бойко Борисов.

Единият сигнал е свързан с неговото участие в офшорна фирма, която не е закрита и извършва дейност, през сметките й преминават пари. Вторият сигнал е за конфликт на интереси. Борисов е бил съдружник във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София.

"Също както американската държава осъди Ал Капоне и той лежа до живот в затвора не заради наркотици и алкохол, а за неплащане на данъци, в случая българският Ал Капоне Бойко Борисов, ако Сидеров реши и сезира прокуратурата и НАП, та Борисов може да бъде осъден за конфликт на интереси", каза вчера в НС лидерът на движението "България без цензура".

Юристът Десислава Балабанова запозна медиите по-подробно с втория сигнал на Бойко Борисов и представи данни за това, че той е имал участие във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София. Балабанова цитира справка от Търговския регистър, който е публичен - Борисов участва като собственик с 50% дял и като управител във фирма "Джи Ем Би Травъл Къмпани" ООД от създаването й през 1994 г. до 8 септември 2006 г. Това означава,че има конфликт на интереси и противоречи на изискванията за заемане на длъжността държавен служител, добави тя. Съдружникът му във фирмата е човек, чието име не е публично известно и няма досие за съдимост. Бареков обеща в блога на движението да бъде качена цялата информация по сигналите