Животът на главата на Римокатолическата църква папа Франциск може да се окаже в опасност. Влиятелни мафиотски групировки се настроиха срещу понтифика, решил да напълно да прочисти католическата църква от корупцията. В това е уверен 55-годишният прокурор Никола Гратери, посветил целия си живот на борбата срещу престъпниците в Калабрия. Той заяви, че кампанията на Франциск срещу корупцията пречи на плановете на престъпните групи, които са установили добри отношения с Католическата църква.
"Тези, които години наред се възползваха от силата и богатството на Църквата, сега започват да нервничат. Папа Франциск разрушава центрове на икономическа мощ във Ватикана. Не зная дали от мафията имат никакви планове за опит за покушение срещу папа Франциск. Въпреки това мога да потвърдя , че те обмислят тази възможност. Това е сериозна заплаха", каза Гратери.
Папа Франциск подкрепя реформиране на банката на Ватикана, която от години е подозирана, че е канал за пране на пари на мафията.
"Мафията, която инвестира, която пере пари, която поради това притежава реалната власт, е мафията, която от години се обогатява от своето тайно сътрудничество с Църквата. Това са хората, които стават неспокойни", каза Гратери.
Той разкритикува свещенослужители от Южна Италия, които легитимират мафиотите. "Свещеници непрекъснато ходят на кафе в къщите на мафиотски шефове, а това дава на мафиотските шефове сила и популярна легитимност", заяви прокурорът, цитиран от "Гардиън".