БСП и ДПС стягат 50-хиляден митинг под наслов "Не на омразата" в подкрепа на кабинета "Орешарски". Проявата е планирана за събота на Орлов мост в София - мястото, където преди 23 години СДС събра най-многолюдния митинг в новата българска история.

Началният час е 12ч. - точно в момента, когато в Пловдив трябва да започне протестния митинг срещу кабинета, организиран от ГЕРБ.

Идеята за свикване на контрапротестиращи, които да заявят, че застават зад управлението на БСП и ДПС, се родила още по време на окупацията на парламента и сблъсъците между студенти и полиция във вторник, но окончателното решение било взето вчера, когато социалистите разбрали за партийния митинг на ГЕРБ.

Вероятно ще има и шествие, но още не уточнено по какъв маршрут ще мине то. Очаква се днес следобед представители на левицата да имат разговор в общината по темата, тъй като подобни прояви трябва да бъдат предварително съгласувани с местната власт и полицията.

За митинга се очаква да пристигнат автобуси със симпатизанти на БСП и ДПС от цялата страна. В момента депутати уговарят премиера Пламен Орешарски да се качи на сцената и да говори през привържениците на управлението, казаха източници от БСП. Сред ораторите със сигурност ще бъде лидерът на социалистите Сергей Станишев. Очаква се да се включи и лидерът на ДПС Лютви Местан. Не се предвижда музикална програма - събитието ще бъде ограничено единствено до политически речи.

Както и за контрапротеста по време на парламентарното заседание за актуализиране на бюджета през август, БСП е създала стройна организация, за да осигури численост на митинга.

Местните структури на партията са получили указания да доведат поне толкова активисти, колкото се събраха на събора на БСП на Бузлуджа в края на юли. От нас ще има поне 40 хиляди и ДПС като дадат малко и ще станем 50 хиляди, коментира депутат от БСП.

Изискването към столичната организация на БСП е за поне 5 хиляди души в редиците на котрапротестиращите. Районни председатели на партията казаха пред "Дневник", че вече са говорили със столичния лидер Калоян Паргов и са получили инструкции да се обърнат към целия актив по места - членове на партията, симпатизанти, хора, които са работили по изборите за БСП и такива, които са кандидатствали за постове от името или с подкрепата на партията.

"Това е оправдано, нормално е когато искаш партията да те подкрепи за една или друга служба, да отговориш насреща с усилия в нейната кауза", коментира  Валентин Иванов, председател на БСП в район "Оборище".