Китаец подари на бъдещата си съпруга 8,88 милиона юана (1,08 милиона евро)...в банкноти. Демонстрирането на богатството беше определено като екстравагантно от интернет потребителите в Китай, където съществува сериозно социално неравенство.

Колосалното количество пари в брой, пренесени до жилището на годеницата от 18 души, било с тегло над 102 кг, съобщава вестник "Шанхай Дейли". Бамбуковите кошници, напълнени до горе с банкноти от 100 юана с червен цвят и портрета на Мао Цзедун, били занесени от група близки на годеницата с няколко луксозни коли, включително Мазерати.

Вестникът съобщава, че двамата млади, които започнали да се срещат едва преди три месеца, са от богати семейства от област Джъдзян, където на места е запазена традицията да се подаряват скъпи подаръци при годеж. Двете семейства решили сумата, която трябва да бъде подарена на бъдещата булка, да се състои от седем последователни осмици (около 8,888 милиона юана), тъй като в Китай се смята, че това число носи късмет и значително богатство.

"Тук вече не става въпрос да се ожениш за една жена, а просто да я купиш! Ако тези двамата се обичаха истински, нямаше да се нуждаят от подобна екстравагантност", възмущава се потребител на социалната мрежа Weibo, китайския еквивалент на Туитър. "Може ли брак, който се основава на пари, да е траен?", пита друг.

Нравите на заможните китайци, обвинявани в липса на връзка с реалността, често са обсъждани и критикувани от интернет потребителите в страната.