“Декларирам си всички доходи, за да не каже някой това или онова. Въпреки че тук всеки научава какво съм спечелил от хазарт и законът не ме задължава да вписвам тия пари в декларацията си”, казва кметът на смолянската община Борино Октай Алиев.

Той е обявил пред Сметната палата 14 224 лв. печалби от хазарт за м.г., а за тази - 9747 лв. Като кмет чистата му заплата е 8400 лв. годишно. Реално хазартът му носи повече приходи. “Повечето пари спечелих от сайт за залагания и от родни букмейкърски компании”, казва Октай.

Най-голямата му еднократна печалба е 3400 долара. “Тръгнах със залог от 10 долара. Тъкмо европейското по футбол беше свършило и нямаше мачове за първенства.

“Играеха норвежките отбори “Роа” и“Биг до Монолитен”, които са от долните дивизии.

Бях наблюдавал, че единият вкарва много голове. Усетих накъде вървят нещата и дадох прогноза, че ще има 14 гола разлика. Мачът завърши 14:0. Поизпотих се обаче, последните голове бяха в продълженията”, спомня си кметът.

Сайтът за залагания още на следващия ден му превел сумата. Тогава доларът бил 1,58 лв. “Има 10-ина души в Борино, запалени колкото мене. Голяма страст е да спечелиш, но и тук трябва разум”, казва 39-годишният Алиев. “Най-често играя на алтернативен брой голове, корнери, картони, резултати на полувремената, рядко на крайни резултати с 1, Х, 2 във футболни мачове”, обяснява той.

Залага и на волейбол и баскетбол. Там предпочита да акцентира на брой спечелни геймове преди крайния резултат. В баскетбола играе за резултатите от четвъртинките.
Веднъж заложил и на шах. Вярва, че усеща кога му върви и кога - не. И като му върви, залага дори като е на път. Миналата година ударил 100 долара по пътя от Смолян за Борино.

Пътувал служебно и бил сам в автомобила. Получавал резултатите по телефона и решил да заложи на победа с 4 гола разлика на мача “Лудогорец” - “Пирин”. И познал.
“Аз съм разумен играч. Винаги вадя по 10-20 долара максимум от сметката си и ако потръгне, залагам. Стремя се тези суми, с които съм започвал, да не ги губя.

Продължавам само с парите, които печеля. С тях рискувам и ги увеличавам постепенно”, разкрива кметът. Убеден е, че ако почнеш да правиш маневри - да се опитваш да хитрееш и мамиш, не ти върви. Алиев е най-големият от 5-те деца на многодетна фамилия. От хлапе бил запален по футбол и играел във всяка свободна минута до здрач.

“Ритахме навсякъде, тогава нямаше стадион в Борино, просто играехме, докато умората ни повали”, казва кметът. Семейството му допринесло да се разкрие преди години тото пункт в Борино. Като ученик започнал да залага на тото 2, но усетил, че там няма особен късмет. Започнал да играе тайно от родителите си тото 1. “Фишът беше 60 ст., спестявах и залагах”, смее се той.

След това станал студент в Лесотехническия университет в София. Родителите му държали много на образованието и му пращали редовно пари. “Правех сметка с колко пари разполагам дневно. На студент обаче никога не му стигат, пък и ми беше съвестно, като сме многодетно семейство, да дават всички пари за мене, затова работех на борсата в “Илиянци”. Но се издържах де факто от залагания”, казва Алиев.

Като завършил, станал редови лесничей в Горското стопанство в Борино. След това бил зам.-директор. Сега Алиев е втори мандат кмет, издигнат от ДПС. “Не исках да се кандидатирам, но ме увещаваха. Закъснях на първите избори за теглене по жребий на номера на бюлетината. Влязох и попитах: “Изтеглихте ли ги?” - Да. И какво, №13 ли съм? - Да. Е, рекох си, печеля значи”, смее се кметът.

Убеден е, че щастливото му число е 13. До X клас бил №13 в клас. В университета сборът от 4-те цифри на факултетния му номер бил също 13. Алиев забелязал и друг признак, който му предвещава печалба - винаги, когато се спъне неволно с десния крак, улучва.

В интернет прави залагания от 2004 г., но през 2008-а по-опитни го посъветвали как да залага в сайт. Бил доволен, че е много точен и коректен, а и давал бонуси за качествени играчи при залаганията. Има печалба през 2010 г. от мача Испания - Хондурас на световното в РЮА, направил само с 2 долара залог.

“Важното е не ръстът на печалбата, а самата тя - това е тръпката. Като не ми върви - спирам да играя. Изваждам от сметката си първо 20 долара и залагам 10 долара, като ги увелича - продължавам. Не успея ли, спирам. Какви печалби съм направил, се пази отчет в сайта от 2008 г. Всеки, който иска може да провери откъде съм спечелил”, казва кметът.

Алиев не обича големите рискове. Пази се от със субективност, когато има любими футболни отбори като “Ливърпул”, “Байерн”, “Атлетико”, “Барселона”, “Ювентус”, “Галатасарай”, ЦСКА.

“Когато си пристрастен към някой отбор, може да загубиш заради симпатиите. Затова на тях по-рядко залагам. Но винаги разчитам на интуицията си”, обяснява Алиев. Казва, че всичко е късмет. Видял във фейсбук, че някой е познал резултата на мача Германия - Бразилия на това световно и е спечелил 43 380 долара. “Това е чист късмет, защото загубата на домакините с 1:7 е изненада”,споделя кметът.

Най-смешната печалба била от женски футболен мач с китайски отбори. “Беше лято, нямаше мачове и попаднах на тях - пълни аматьори. Редуваха се кой да отбележи. Реших, че отборът, вкарал първи, ще направи петия последен гол. Така и стана”, смее се Алиев.

Вярващ мюсюлманин, той е убеден, че от всяка печалба 10% трябва да отидат за почерпки на други хора. Защото не даваш ли, не взимаш. “Правя го, понеже знам старата народна приказка: откъдето дошло - там и отишло”, казва той.

От хазарта за себе си купил таблет, правят летните семейни почивки със съпругата и дъщеричката. Мечтата му е да отиде на мач от Шампионската лига на “Галатасарай” на новия му стадион.

“Повече ти върви като си позитивно настроен, затова гледам лошото да го забравям. Проблемът на нашата държава е негативизмът”, казва Алиев. “Общините у нас могат да се оправят с много прости мерки - всяка да получава като концесия част от приходите от даденостите си. Ако Борино получаваше 10% от печалбата от дърводобива и даваше концесия за Ягодинската пещера, нямаше да се чудим как да вържем бюджета”, обобщава той.