Със 116 гласа "за", 78 "против" и 17 "въздържали се" парламентът прие на първо четене проектозакона за държавния бюджет за 2014 г.

По време на дискусията по бюджета премиерът Пламен Орешарски заяви, че сигурно могат да се направят още много неща, но финансовите възможности на настоящия етап не предполагат още по-амбициозни цели. "Стремим се да не влизаме в рискови зони. Представили сме изпълним бюджет за 2014", подчерта премиерът.

Той добави, че този бюджет създава предпоставки за по-висока социална отговорност и за подкрепа на съгражданите, които са в най-уязвимите групи. "Този бюджет ще ни даде възможност и за малко по-активни политики в областта на образованието в посока на акценти в средното образование и по-качествено висше образование. Надяваме се да можем и да направим първите стъпки в дълго отлаганата здравна реформа. Този бюджет ще даде глътка въздух на местните власти, почти всички параметри, по които те получават финансиране от централната власт са увеличени, за да можем да продължим и друг важен процес на финансовата децентрализация, за да може местните органи на власт да разполагат с повече възможности да работят за хората", поясни премиерът.

Лидерът на БСП Сергей Станишев попита кой похарчи 4 млрд. от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. нов дълг? Кой, кой докара макроикономическата картина на минус 8 млрд лв. И отговори - Бойко Борисов и Симеон Дянков.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че за първи път има ръст от цели 20% в бюджета на БАН в сравнение със симеондянковите бюджети. Местан припомни, че имало едно единствено изключение за 2013 г. когато от кумова срама, когато председателят на БАН за малко стана министър на образованието, бе леко коригиран бюджетът. Малко повече мяра в политиката не ви е излишна, посъветва Местан. Той коментира и че всички нарушения, всички пропуски по реализирането на оперативните програми, се отнасят собствено за периода на управление на ГЕРБ. Председателят на ДПС подчерта, че рискът, който беше дефиниран от кабинета Орешарски за съжаление засяга цяла България, но каза, че отговорността не може да бъде обща.