Финансовият министър Петър Чобанов сравни днес скандала с КТБ с този с Мадоф. За какво става въпрос?

Името на Бърнард Мадоф може да остане в историята като името на човека, оглавил най-голямата измамна схема в САЩ.

Бърнард Мейдоф (на английски: Bernard Lawrence Madoff) е създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на т.нар. световна финансова криза. От финансовата пирамида са завлечени многобройни нейни клиенти.

Срещу него бяха повдигнати 11 различни обвинения, в това число за пране на пари, измами с ценни книжа и лъжесвидетелстване. Очаква се по време на делото на 12 март 70-годишният финансист да се признае за виновен, което означава, че е много вероятно да прекара остатъка от живота си в затвора.

За да извърши подобна масивна кражба, Мадоф е използвал умело регистрираната в Лондон семейна фирма, за да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа. Класическата измамна схема, която започва да функционира още през 80-те години, му позволява да прехвърли набраните във фонда средства към семейната фирма в Лондон под предлог, че извършва търговия с европейски ценни книжа.

Вместо действително да инвестира набраните средства, Мадоф прехвърля парите обратно към свои сметки в САЩ и ги използва за облагодетелстване на своето семейство и съдружници. С друга част от парите той покрива разходите за извършваната отделно търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплаща обещаната печалба на по-ранните клиенти.

По този начин схемата се поддържала сама с постъпленията от новите клиенти в продължение на години, като на пръв поглед изглеждало, че възвръщаемостта е реална и инвеститорите имат достъп до своите средства. За да привлича нови средства, Бърнард Мадоф е обещавал на потенциалните нови клиенти възръщаемост от 46% на година.

Извадки от изпратените до инвеститорите съобщения показват, че през ноември миналата година, малко преди неговия арест, във фонда на Мадоф е имало активи в размер на 64,8 млрд. долара. В действителност само малка част от тази сума е съществувала. Поради това обвинението променя размера на открадната сума на 65 млрд. долара. От обвинението не става ясно колко точно са били набраните средства във фонда на Мадоф, какви са действителните загуби за инвеститорите и къде се намира откраднатата сума.