Главният прокурор Сотир Цацаров остро разкритикува работата на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". По думите му антимафиотите са извършвали рекламни акции за пред медиите, а през останалото време са бездействали.

Коментарът му беше по повод случая с Христо Бисеров, който предстои да бъде обвинен в пране на пари и финансови измами. Наскоро шефът на ДАНС, към която е и ГДБОП, Владимир Писанчев съобщи, че срещу Бисеров е имало сигнал при антимафиотите и трябва да се провери дали и защо не е работено по него. Още в разгара на скандала имаше съмнения за забавяне на сигнала, както и за теч на информация от ГДБОП.

Цацаров допълни, че сега се проверява дали има и други случаи, по които не се работи, за да бъдат те активизирани

„Споделям мнението на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че ГДБОП е „черна дупка", коментира още главният прокурор.

Преди ден зам.-главният прокурор Сарафов даде това определение за службата, тъй като „информационният поток е потъвал в нея, след което информацията, подавана към прокуратурата и други органи, е филтрирана и селектирана по преценка на ръководството".

Сотир Цацаров потвърди, че от лятото в ГДБОП текат проверки.

„Още в началото на лятото със съвместна заповед е извършена ревизия на действията по няколко направления – контрабанда, наркотици и корупция, тоест това, което колегата Сарафов нарече с оперативния термин „преглед на оперативното стопанство". Вън от рекламните акции, които са били показвани по медиите, може да се каже, че има доста откровено бездействие", обясни той.

По думите му има данни, че по определени направления, работата е била съзнателно активизирана, а по други - съзнателно е затихвала.

На въпрос - дали в това отношение ще се вземат някакви мерки от прокуратурата, главния прокурор обясни: „Какво трябва да се случи, освен да бъдат активизирани разследвания, по които може да не се е работило, но ние намираме данни. Това правим в момента", обясни още главният прокурор.