От 2015 г. цените на петрола ще започнат рязко да намаляват, прогнозира правителството на Азербайджан, съобщи caspianbarrell.org.
В парламента на страната заместник-министъра на икономиката и промишлеността Севиндж Гасанова съобщи, че ако цената на петрола в бюджета за 2014 г. е заложена на ниво от 100 долара за барел, то през следващите три години ще е на ниво от 80 долара.

Според Гасанова, през този период нефтеният сектор на страната ще се развива стабилно, производството на петрол ще съставлява средно 40,5 млн.тона годишно, а производството на газ – 27,4 млрд.куб метра. По думите й през 2017 г. над 72% от БВП на страната ще се дължи на петролния сектор.

От бюджетната прогноза става ясно, че след 2015 г. Азербайджан очаква отново спад в нефтодобива.

В резултат през 2017 г. според оптимистичния сценарий на правителството (други сценарий не са разработени от правителството и не са били представени пред депутатите) обемът на добив ще се понижи до 39,7 млн.тона.

Това ще се случи във времето, когато падат както обемите на добива, така и цените и означава, че доходите на Азрбайджан от експорта на петрол ще спаднат в пъти.