Схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от бюджетната комисия. На извънредното заседание ръководството на БНБ представи резултатите от одита на КТБ и мерките, които ще предприема спрямо банката.
По-рано стана ясно, че депозитите на гражданите ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", а в КТБ ще останат само задълженията на Цветан Василев. От изявление на управителя на БНБ Иван Искров стана ясно, че шефа на КТБ Цветан Василев е изтеглил ден преди банката да затвори 205 млн. лева, заради което са арестувани шефът на УС на КТБ Орлин Русев и касиерката на финансовата институция, която е изнесла парите с чувалчета.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски дали няма да влезем в процедура на свръхдефицит, Чобанов отговори, че действително това ще се отрази и ще надхвърлим разрешения 3% дефицит. Имало обаче инструменти, чрез които да не се стигне до там.

По-добре е, че ще влезем в сръхдефицит, за да ни сложат под по-внимателно наблюдение от ЕС, подчерта депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.