Как звучат песните на шведската група АВВА в изпълнение на филхармоничен оркестър? Това ще разберат русенци тази вечер на първия концерт на симфониците „Класиката среща АВВА“ на сцената в Канев център.  Първоначално спектакълът беше насрочен от 20 часа в Летния театър, но поради лошото време организаторите го преместиха от 20.30 в Канев център. Билетите ще важат без презаверка.

Ето какво ще види публиката.

Под диригентството на Найден Тодоров оркестърът на Русенската опера ще изпълни вечните хитове на четиримата шведи, специално аранжирани от Пламен Проданов. В концерта ще вземат участие и две певици от Германия - Илона Герулат и Даниела Щингел.

Директорът на операта за втори път посяга към съчетанието на класика с рок и поп. Преди две години Найден Тодоров препълни зала „Филхармония“ с първия такъв концерт - тогава класиката „срещна“ прочутата ливърпулска четворка „Бийтълс“. Когато през 70-те години на миналия век Лондонският симфоничен оркестър за първи път прави такова изпълнение, като свири заедно с „Дийп Пърпъл“, се е наложило дълго време да се търси диригент, който да се съгласи на подобно „шокиращо“ изпълнение, обясни вчера Найден Тодоров. Днес това, което е било възприемано едва ли не като „революция“, е широко разпространено и силно харесвано от западната публика, добави маестрото.

На записа на първото изпълнение музикантите от „Дийп Пърпъл“ изглеждат доста стреснати, а класическите оркестранти свирят с каменни лица, но камерата показва и краката им - а те буквално танцуват в ритъма на рок парчетата, добавя Тодоров.

Днес ние с удоволствие свирим това, което след някое и друго десетилетие ще бъде класика, продължава диригентът, като припомня, че само преди столетие „на нож“ са били приемани и любимите днес творби на Йохан Щраус.
След Русе програмата ABBA Tribute ще бъде изпълнена от русенските музиканти във Варна, Добрич и Бургас.